fredag 18 november 2011

Internationella mansdagen!


19 nov – Internationella Mansdagen!


Internationella mansdagen  finns till för att uppmärksamma pojkar, män och alla deras gemensamma problem.  Den finns till för alla män och pojkar, oavsätt var de kommer ifrån, hur gamla de är eller vilken sexualitet eller könsidentitet de än känner att de har.
Och det behövs en mansdag. Alla andra dagar på året får vi nämligen höra att män är ett problem. Att de tar plats, att de får för mycket betalt, och har för många chefsposter. Att män är ett problem, att krig, miljöförstöring, finanskriser och ojämställdhet på något ogripbart sätt skulle vara alla killars och mäns fel.
Det är fel att det är så. Det skrämmer bort många killar från jämställdhetsarbetet, och får många fler att må dåligt och tvivla på sig själva.
Internationella mansdagen finns till som en motvikt till allt det där. Den finns till för att uppmärksamma och synliggöra:

-Allt bra som män och killar har gjort och fortfarande gör för samhället. Som poliser, brandmän och byggarbetare, men också som politiker och miljöaktivister.

-Behovet av bra manliga förebilder. Att det till exempel är viktigt att för barnens skull att se till att fler killar vågar utbilda sig till förskolelärare.

-Frågor som rör mäns hälsa, till exempel arbetsplatsolyckor och prostatacancer, som faktiskt är vår vanligaste och dödligaste cancersjukdom.

-Diskriminering mot män. Framförallt gällande familjefrågor och vårdnadstvister.

Läs mer på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar