tisdag 6 november 2012

Intressant om USA/Sverige

Var på föreläsning nyss på eden, med Susan Hegeman. Temat var "Voting and Voter Suppression: Postcards from Florida" , alltså vilka taktiker framförallt republikanerna i USA använder för att hindra politiska meningsmotståndare för att rösta.

En intressant sak som kom fram var att ID-kort inte finns på samma sätt i USA som i Sverige. Det finns en stark libertariansk tradition i landet, och blotta tanken på obligatoriska ID-handlingen får folk att tänka storebrorssamhälle. Folk har måste givetvis ha ID-handlingar med sig om de kör, men inte annars. Vanligen identifierar man sig genom sitt social security number, det är ingen direkt motsvarighet till det svenska personnumret, och du ska bara i väldigt begränsad omfattning behöva underteckna officiella dokument med det.

Återigen för att ingen vill känna att staten håller koll på dig.

Tyckte det var jävligt intressant...det är därför man snackar om "registered voters"  i USA, delstaten/staden har ofta inte ens koll på vilka som bor där. Det är därför 11 miljoner människor kan bo illegalt i landet, de har förutsättningar till att göra det, eller i varje fall mycket bättre förutsättningar än vi har här i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar