onsdag 30 juli 2014

Sanktioner vs missiler

Liten reflektion:

Sanktionerna mot Gazaremsan är, som Israel hävdar, inte dödliga. Mat och förnödenheter kommer in. I varje fall det nödvändigaste. Det som skadas, är framförallt Gazas ekonomi. Dess möjlighet att exportera, importera och producera. Det som också skadas är dess värdighet. Det innebär en ständig förnedring, att få leva under någon annans kontroll på det sättet.

På samma sätt kan man tänka om missilattackerna gentemot Israel. Skadan på marken är försumbar. Däremot är den ekonomiska skadan väldigt stor. Missilerna Hanas tillverkar kostar några tusen dollar. Missilerna järnkupan (The Iron Dome) använder för att skjuta ner sagda missiler kostar upp till femtiotusen. Likaså är den psykologiska skadan väldigt stor. Stora delar av Israels befolkning (hörde upp till en tredjedel?) får varje dag sitta i skyddsrum, och bli beskjutna i sitt eget land.

Undrar om det här kanske är meningen med Hamas raketattacker? Inte först och främst att döda, men att hämnas för de ekonomiska/psykologiska konsekvenserna av Israels blockad? Tvinga Israel att uppleva lite av samma sak?

Disclaimer:

Finner både Hamas och Israels strategi både skadlig och kontraproduktiv just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar