tisdag 1 januari 2013

Lite diskriminering

Läste den här annonsen för typ fem sekunder sedan....

Vill du arbeta som personlig assistent   till en pojke som är 5 år gammal och är boende i Åkarp?
Låter väl trevligt? Älskar småbarn!

Annonsen fortsätter:


Vi söker en engagerad tjej som har arbetslivserfarenhet och gärna även erfarenhet av   medicinhantering och inhalationsapparater.
Jag lackar ärligt ut på hela assistentbranschen snart. Bara så att alla tjejer/kvinnor alltid vill ha tjejer som assistenter. Och alla som har barn vill också ha kvinnliga assistenter. Det är typ två tredjedelar av marknaden!

Det är något liknande på gång i serveringsbranschen, blev på allvar ditchad av hamnkiosken i simrishamn för att "vi anställer bara tjejer här". Hon sade det rätt ut!

Man kan se det här på olika sätt. Med Pär Ströms språkbruk skulle tjejer/kvinnor ha ett "godhetsföreträde", en form av makt/inflytande man kan använda både privat och professionellt. Med gängse feministiskt språkbruk skulle tjejen snarare vara idealiserad och objektifierad, som någon att se upp till, som en god, omhändertagande modersfigur.

Det är mycket möjligt man kan uppfatta det här som något form av förtyck, men då får man också ta hänsyn till vilken makt och vilka fördelar det också kan föra med sig. Någonting annat är helt enkelt inte ärligt.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar