lördag 1 november 2014

Brev till Gudrun

Skickade detta efter Gudruns senaste debattartikel i expressen, tillgänglig här. Får hoppas på svar! 

---------------------

Hej Gudrun!

Jag tror säkert kvinnors rättigheter är värda att kämpa för. Men skulle ändock vilja be dig om lite intellektuell hederlighet. Jämställdhetsdebatten blir många gånger infekterad, och då är det bra att hålla sig saklig och objektiv. Du har tidigare påstått att mäns våld mot kvinnor skördar fler offer, än alla världens epidemier. Detta är någonting som bara inte stämmer.

År 2004 hade 1.7% av alla kvinnliga dödsfall, dött till följd av våld. Då har vi räknat med alla former av våld, inklusiva självmord och krig. Samma år hade 4,9 % av alla kvinnliga dödsfall, varit enbart på grund av den pågående aidsepidemin. Lägger vi sedan  till diarresjukdomar (t.ex kolera) och vanliga barnsjukdomar (t.ex mässling), är vi raskt uppe i över 10%

Du har också sagt att fler kvinnor dör till följd av mäns våld mot kvinnor, än de som sammantaget dör i militära konflikter. Det är en vilseledande formulering, som antyder att både kvinnor och män inkluderas. Sammantaget hade 155 000 män, och 17 000 kvinnor fallit offer för krig år 2004. Samma år hade 114 000 kvinnor fallit offer för "övrigt våld", dvs mindre än det totala antalet dödsoffer i krig.

Siffrorna kommer från WHO's officiella statistik, "The World Health Report" från 2004.
http://www.who.int/whr/2004/annex/topic/en/annex_2_en.pdf

Jag är givetvis öppen för att denna statistik kan vara felaktig, eller att 2004 t.ex kan ha varit ett annorlunda år. Har du saklig krititk mot WHO eller deras arbetssätt (samt har tid/ork att dela med dig av densamma) så kommer jag givetvis att lyssna på den.

MvH/Magnus

Akademiker och mansrättsaktivist.

Edit:

Gudrun vill inte bemöta den specifika kritiken, men hänvisar till helheten, samt till en sida hos FN:

http://www.unric.org/sv/aktuellt/26333-206-krossande-moejligheter.

Vill ändock ge Schyman cred, för att hon faktiskt besvarar sina kritiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar