tisdag 22 oktober 2013

Om Sex och Rättsäkerhet

Får ta och käfta lite igen :P

Jag läste artikeln i DN idag om killen som filmade tjejen han hade sex med, och sedan lade ut filmen mot hennes vilja på olika porrsajter. Killen blev först dömd till skadestånd på 120 000, ett belopp som sänktes i hovrätten till 25 000. Genusvetare, feminister och ryggradslösa killar har snubblat över varandra i sin iver att kritisera domen, och dess förmenta kvinnohat.

Ryggrad, som sagt. En förmåga som saknas idag. I domen står skrivet att "det är mer accepterat idag att vara utåtriktad med sina sexuella vanor." Det är en mycket dålig formulering, det håller jag med om. Men vi måste kolla på budskapet bakom den. Trots allt "är" sådant här mycket mer accepterat idag. Tänka om det hänt på åttiotalet? trettiotalet? Viktorianska England?

Tjejen kommer förmodlingen få jobbiga glirningar, men kommer knappast bli sparkad från jobbet. Inte bli utfryst från kyrkan/klubben/bekantskapskretsen, och förhoppningsvis inte behöva byta stad, såsom man förr i tiden kunde blivit tvungen till. Toleransen, är större, och konsekvenserna mindre nu än de var då.

Dessutom, har tidigare skadestånd i högsta domstolen legat på 100 000, det vill säga för våldtäkt.

Man kan diskutera vilken kränkning som är värst. En våldtäkt kan du trots allt hålla för dig själv, dvs om du verkligen vill det. Men det är så rätten resonerat, och jag kan väl tycka det finns en poäng. Vi kan omöjligt läsa folks tankar/känslor och avgöra vem som blivit mest kränkt och typiskt sett bör väl en våldtäkt vara mer allvarlig.

Varje dom till kvinnans nackdel kan inte beskrivas som misogyni och kvinnohat. Det måste finnas ett utrymme för "due process" också, och bra rättspraxis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar