fredag 9 januari 2015

Mer om killar, tjejer och sexualitet

Bra diskussion i måndags. Vi började med att prata om hat, hämnd och konflikter, efter det fortsatte diskussionen, och kom in på ett...infekterat ämne för mig, dvs killar, tjejer och sexualitet. Allmänna åsikten verkade vara att tjejer är utsatta och kränkta av killars ständiga kontaktförsök. Jag reagerar....dåligt på den sortens retorik..

Killar förväntas i allmänhet vara aktiva vad gäller sexualitet, och tjejer förväntas vara passiva. Att skuldbelägga killar, i allmänhet, för att vara pushiga/creepy/jobbiga, är för mig precis samma sak som att skuldbelägga tjejer i allmänhet för att vara slampiga. I ena fallet är det den aktiva rollen som skuldbeläggs i andra den passiva. 

Vi kan inte säga heller, att det bara är killarna som är dryga, eller tjejerna som är slampor som verkligen behöver ta åt sig. Det blir en skuldbeläggning det inte går att fly ifrån, i och med det hela tiden är någon annan som bestämmer vari drygheten/slampigheten ligger. Du är aldrig säker, aldrig perfekt nog, och det finns alltid någonting att kritisera. På så sätt känns det nästan som religion. Vi skuldbelägger folks naturliga drifter och målar upp ouppnåeliga ideal. Får folk att bli ängsliga och må dåligt. Får dom att ifrågasätta och kritisera sig själva.

Nu är det visserligen så, att aktiva/utåtagerande beteenden kan skada folk på ett helt annat sätt än passiva kan göra, men det fortfarande fel att utmåla killars sexualitet/kontaktsökande som någonting dåligt i sig, som många (både killar och tjejer) verkar göra idag, nästan per automatik.

Neil Strauss väljer att uttrycka det såhär i the Rules of the Game:

[...] this is only partially true. Women think this only when men approach them badly. This includes men that make them feel uncomfortable, creep them out, or seem to have an agenda. [...] Few women will resent meeting someone who is warm, sincere, interesting, engaging, makes them feel confortable, and isn't going to stick around talking their ear off.

Det är alltså sättet killars sexualitet/kontaktsökande uttrycks på man bör kritisera. Inte själva sexualiteten eller kontaktsökandet i sig. Vill man sedan på allvar göra någonting åt problemet (och inte bara beklaga sig), så skall man inte prata om kränkthet, rädsla och saker som känns fel. I varje fall inte bara. Prata om bekräftelse, värme och saker som känns rätt. Ge lite positiva motexempel istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar