onsdag 11 februari 2015

Lumpen tales - lite om dubbelmoral

Läste nyss en häcklande artikel angående genusrådgivare på militära förband. Målsättningen är att varje förband skall ha åtminstone en av dessa rådgivare, som kan ägna 20-30% av sin arbetstid åt relaterade frågor.

Hörde en historia en gång om en kvinnlig fänrik, som hade sex med en manlig värnpliktig på den avslutande plutonsfesten. Tjejen ifråga beskrevs som rätt "out of it", och killen skall ha lett henne hem meddelst ett glatt leende på läpparna. Nu verkar det finnas en någurlunda avslappnad inställning till sex i det militära (kanske bara hos oss?). Det kvinnliga befälet ifråga, skall dock ha skämts öronen av sig efteråt, ha blivit sparkat från Nordic Battlegroup och sedan "delegerad till någon skitbefattning".

Nu var ju detta visserligen ett fall av sex med någon i beroendeställning. Men det hör ju tydligen inte till ovanligheterna? Dessutom avslutades killens tjänstgöring (och medföljande beroendeställning) redan nästkommande dag.

Ser det som fullt möjligt, att befälet ifråga faktiskt blev illa behandlat, bara i egenskap som tjej/kvinna. Med reservation då för saker jag inte vet, som t.ex hur pass höga befäl hon råkade erkänna inför.

Men om det nu faktiskt "finns" någon dubbelmoral, eller konstiga attityder inom militären, är detta inte någonting man faktiskt bör arbeta med? I varje fall ha en öppen diskussion, om typ (mänskliga) förhållningsregler, könsroller och sexualitet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar