torsdag 31 maj 2012

Mer om normer

Finns så jävla mycket normer idag. Kan bara säga vad jag känner gäller mig själv.

Du skall vara bra och alternativ, dvs inte som alla andra killar. Du ska kunna vara mjuk, känslig, lite småfeministisk och aldrig någonsin kränka en tjej.....

Det låter väl inte så fel?

Det är det inte heller, finns många killar som kör den där stilen och dessutom blir jävligt framgångsrika. Men det är jävligt mycket svårare än folk tror. Och det finns dessutom gott om andra normer detta lätt kommer i klinch med, framförallt vad man kan kalla den traditionella heteronormen:

Du ska vara stark, målmedveten och kunna ta risker. Du ska inte be om tillåtelse, du har en sexualitet och du ska inte skämmas för den.


Det här skulle jag säga blir ett problem för många killar, har iaf verkligen varit det för mig.

Du kan inte följa båda samtidigt.

Eller jo, det kan du. Men det förutsätter en jävligt stor inre styrka och en jävligt positiv inställning till både din egen och till andras sexualitet. Att du inte ser allvarligt på sexualitet och kroppskontakt, att du ser allting mer som en rolig lek istället för att känna att allt du gör är på liv och död.

Det krävs en jävligt stor styrka/självinsikt för att komma till det stadiet. Vad många killar gör är att istället är att de säger sig följa den ena, men egentligen i allt väsentligt följer den andra.

Det kan yttra sig på två sätt.

Det första är att du egentligen vill följa heteronormen men innerst inne inte kan låta bli att följa PK-normen, då den blivit så djupt inpräntad i dig. Leder till en jävligt knivig situation. Att du liksom "är" snäll, ödmjuk/whatever men att du på något sätt skäms för det och inte kan stå för det....blir jävligt många  konflikter här.

Det andra är att du säger dig följa PK-normen i något slags läpparnas bekännelse. Sedan följer du egentligen heteronormen i allt som verkligen betyder något, och skäms (eller låtsas skämmas) för dig själv litegrann efteråt.

Det är så de flesta gör. Det fungerar :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar