måndag 4 juni 2012

Om Barnfattigdom

First things first. Siffrorna om barnfattigdom, som alla politiker snackar om, är en rapport som rädda barnen ger ut årligen. Det finns ingen etablerad definition på "barnfattigdom", varför RB helt sonika fått snickra ihop en egen definition.

Det finns skäl att vara misstänksam mot alla begrepp någon annan har definierat, om det så gäller "barnfattigdomen" eller "Det totala utanförskapet på arbetsmarknaden". Organisationen bakom begreppen har vanligtvis en agenda, och inget som helst intresse av att ge en rättvisande bild.

Men över till barnfattigdom, vad betyder det då enligt rädda barnen?

Tapio Salonen, författare till RBs senaste rapport, menar att ett barn är fattigt om det lever i en familj som antingen går på socialbidrag, eller som lever i relativ fattigdom, enligt SCBs definition.

SCBs definition på relativ fattigdom verkar jävligt komplicerad men.....det framgår att exempelvis en familj med en ensamstående förälder och ett barn är "fattig" med en inkomst på 11500 eller lägre (bidrag inräknat), och att en familj på två vuxna och två barn är "fattig" om den har en inkomst på 17500 eller lägre.

Så i sådana fall tycker jag faktiskt RBs mått ändå verkar vara hyfsat objektivt. Tycker dock barnfattigdom blir en lite konstig benämning, då det faktiskt är själva familjens inkomst man mäter. Och så tycker jag det blir skumt att man tar med familjer som faktiskt "inte" lever i "relativ fattigdom" men som ändå lyckats fixa försörjninsstöd.....finns hela 88000 barn i sådana familjer endligt RBs siffror.

*suck*

The plain and simle truth is rarely plain and never simple


Nyliberaler, socialister och andra intresserade kan läsa RBs rapport här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar