torsdag 5 juli 2012

Om HBT-Certifiering

Jag har alltid ställe mig emot s.k HBT-certifiering, då jag alltid känt det handlat om statligt subventionerad genusflummeri. Jag har dock nu tagit plats på HBT-Liberalernas föreläsning i Almedalen, för att ta reda på vad begreppet faktiskt innebär.


Som följer:

Certifieringen verkar alltså innehålla en hel del vettiga delar. Till stor del handlar det om att man ska ge patienter/kunder/klienter ett neutralt bemötande. Att se till att de faktiskt får sina lagliga rättigheter tillgodosedda (folk hade t.o.m vägrat ge HIV-test!!!), och att se till att administrativa dokument har en könsneutral och inkluderande utformning. Till exempel står det fortfarande "mamma" och "pappa" på blanketten där man bekräftar föräldraskapet, bara det kan få många att känna sig utanför.

De olika ställen som blivit certifierade (mest vårdcentraler och ungdomsmottagningar) har också rapporterat en hel del positiva effekter. Till exempel har mottagningar ringt RFSL och frågat om de helt plötsligt börjat "skicka dit" en massa HBT-personer bara för att de blivit certifierade. Svaret var att nej, det hade bara varit så pass dåliga att se den gruppen tidigare, och många hade också känt de kunde vara mer öppna efter att ha sett diplomet i väntsalen.

Finns dock en del som ger mig "riktigt" dåliga vibrationer. Det finns ett inslag av ideologisk likriktning i hela certifieringsprocessen, till exempel får hela arbetsplatsen underkänt om någon skriver i den anonyma utvärderingen att han/hon till exempel inte tror på programmet, att de faktiskt tycker normer kan vara bra eller liknande.

Och jag tycker allt sådant är farligt, det bara förstärker den redan nu förtryckande politiska korrektheten. Missförstå mig rätt, har inget emot vare sig homosexuella eller queer-/transpersoner. Men jag tycker ändå inte om den här arbetsmetoden....det känns som om man försöker uppmuntra frihet och mångfalt genom att bestraffa allt utom den Enda och Heliga Sanningen.

Och det går bara inte, det är i varje fall min åsikt ^^

Men jag tror iaf definitivt att arbetet med HBT-certifiering har en del bra komponenter, om man bara ville skala bort lite av den socialistiska likriktningen, det var mer än jag var beredd att tro innan föreläsningen.

Vatten och näring skall nu inmundigas! =)

EDIT: Snackat med en landstingspolitiker (homosexuell sådan) som anser att certifieringen är fullständigt meningslös, hon menar att ingen kuggar, att inget vettigt egentligen lärs ut, och att arbetsplatserna i princip "betalar 105 000 kr för ett klistermärke att sätta upp i korridoren". Hon ser hela processen som ett klart avsteg från landstingets policy att enbart sponsra verksamheter som är evidensbaserade.

Finns tydligen många starka åsikter om det här, har själv verkligen inte tillräckligt mkt underlag för att kunna stödja någon av parterna ^^
/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar