lördag 30 juni 2012

Män, kvinnor och våld?

Har nyss läst Eva Erikssons artikel i SvD, och Jämställdhetsminister Nyamko Sabunis kommentar på den.

Eva Eriksson är alltså landshövding i Värmland. Hon har (troligtvis på regeringens uppdrag) tagit på sig uppgiften att utreda de s.k importfruarnas utsatthet. Hon har alltså kommit fram till att flera importfruar "verkar" vara utsatta för bl.a våld. Hon (och Nyamko Sabuni) drar den klart rimliga slutsatsen att detta är bedrövligt, särskilt med tanke på importfruarnas utsatta situation. T.ex måste du kanske stanna kvar i ett destruktivt förhållande i mer än två år för att få permanent uppehållstillstånd.

Just den biten är någonting jag håller med om. Tycker också det är märkligt att killar som dömts för våldtäkt, pedofili och liknande kan ta hit nya fruar (med barn!) utan att någon reagerar. Nyamko beskriver t. ex en man som nekades att ta hit sin fjärde importfru. Mannen fick senare rätt i domstol.

Så långt allt bra men....

Jag måste verkligen säga jag ställer mig emot detta ensidiga, moralfeministiska perspektiv.som både Eva och Nyamko verkar ha köpt rakt av.

Både två har nämligen utgått från en verklighet där män alltid är onda, och kvinnor alltid är oskyldiga offer.  Det är en onyanserad verklighetsbeskrivning, och genom att använda den missar de viktiga poänger., Det kan mycket väl vara så att det är kvinnorna som ibland utnyttjar männen snarare än tvärtom. Det finns en poäng med nuvarande lagstiftning, det är att hindra oseriösa tjejer (eller killar för den delen!) som bara utnyttjar killen (tjejen) för att komma hit, få permanent uppehållstillstånd och sedan ditcha sin partner efter äktenskapet. Det är sådant vi också måste ta hänsyn till.

Och finns det verkligen inga utnyttjade/utsatta män? Varför har ingen brytt sig om att undersöka det?


Mitt förslag:

Jag tycker en översyn av lagen kan vara bra. Tycker mängden importfruar borde kunna begränsas, säg iaf till max två. Undantag ska kunna medges efter en lämplighetsbedömning av båda parter. Självklart ska killen och hans motiv kunna granskas, men det ska gälla tjejen också!

Tillsätt en oberoende (som i fullständigt befriad från politiska/ideologiska pekpinnar) utredning om hur stort problemet egentligen är!

MvH/PoS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar